Tuesday, November 17, 2009

Cerpen 2~Di Ambang Maut

Hanya seminggu sekali saja bertemu yang selebihnya sibuk dengan urusan perniagaan masing-masing. Sekali bertemu tidak sah kalau tidak bertengkar dan barang-barang di rumah ini habis lali dengan keadaan seperti ini. Sudah tiga tahun ini berlaku. Prangg! Entah apa lagi yang pecah? Tidak lama kemudian kedengaran suara tangisan emaknya.

“Macam anjing dengan kucing” Dari petang hinggalah malam belum lagi selesai pertengkaran mereka itu. Dia tidak tahu siapakah yang memulakan pertengkaran dan dia tidak tahu siapa yang sebenarnya bersalah. Kata emaknya, ayahnya ada perempuan lain tapi kata ayah pula emak yang berlaku curang. Kalut! Kalut! Dia tidak tahu siapa yang harus dipercayai? Kedengaran deruman kereta ayahnya. Tentunya dia pergi lagi. Pergi entah ke mana? Pantas dia menuruni anak tangga untuk melihat keadaan emaknya. Kelihatan emaknya duduk di sofa dan di sekelilinginya bertaburan pecahan pasu-pasu antik koleksi ayahnya.

“Kenapa emak menangis?” soalnya lalu duduk di sebelah emakya. Apabila melihat anaknya itu bertambah menjadi-jadi tangisannya. Pantas dia memeluk anak tunggalnya itu.

“Ayahmu telah menceraikan emak,nak,” terangnya dan menyebabkan nafas Azwa turun naik dengan cepat. Cerai! Perkataan itulah yang tidak suka didengarnya. Tiada jalan penyelesaian lainkah hinggakan jalan itu yang dipilih. Tergamak ayah melafazkan perkataan itu kepada emaknya. Mentang-mentanglah talak itu letak di tangan suami maka dengan sewenangnya mereka menggunakannya.

“Hendak ke mana Azwa?’ soal Datin Melissa apabila melihat anak gadisnya itu menyarungkan kasut.

“Keluar sekejap mak. Azwa bawa kereta emak ya?” katanya. Berada di rumah ini apa yang ada? Lebih elok lagi kalau dia berjalan-jalan menenangkan fikiran yang kusut sambil menyedut udara segar.

“Baiklah tapi jangan lewat pulang,” pesan emaknya.

Apalah gunanya harta yang banyak jika dia tidak pernah mendapat belaian kasih sayang daripada kedua orang tuanya? Dia tidak seperti orang lain yang sentiasa ditemani oleh emak dan ayah setiap hari. Apalah ertinya rumah besar seperti istana jika hanya dia saja menghuni rumah itu? Hanya orang gaji yang sentiasa menemaninya sedangkan ayah dan emak sibuk dengan perniagaan mereka. Anak seorang pun tidak terjaga. Zaman modenlah katakan. Zaman di mana orang sibuk mencari harta kekayaan.

*****
Sambil duduk di tepi tangga dia memerhatikan orang yang lalu lalang di hadapannya. Kononnya negara mengalami inflasi tapi orang ramai mengangkut pakaiaan dan barang-barang lain hinggakan ada yang tidak cukup tangan hendak membawa. Aku! Tidak perlukan itu semua. Baju yang dibelikan oleh ayah dari Paris minggu lalu belum lagi disentuh, alat solek berjenama dibelikan oleh emak ada sekotak belum dipakai. Sudah berpuluh kali dia meronda di kompleks membeli belah ini sampaikan lutut menjadi longgar. Kalau dia menunaikan fardhu haji tentu sudah selesai tawafnya. Hendak berborak-borak tiada berteman. Tentunya teman-teman sekolahnya yang lain sedang tekun belajar di rumah kerana tidak lama lagi akan peperiksaan.

“Seorang saja Azwa?” sapa seorang pemuda. Macamana dia tahu nama aku? Rasa-rasanya macam biasa nampak tapi di mana? Azwa mengaru-garukan kepalanya yang tidak gatal itu. Pening kepalanya meneka.

“Saya Joe satu sekolah dengan Azwa. Memanglah Azwa tidak kenal dengan saya maklumlah orang tidak ‘glamour’. Azwa terkenal di sekolah sebab itulah saya kenal,” katanya menggoda.

Mata bundar itu merenung lelaki yang berada di hadapannya itu. Aku terkenal? Memanglah aku terkenal di sekolah sebab aku adalah salah seorang pelajar yang cemerlang. Kalau dia tidak kenal pun apa salahnya jika dia berkenal-kenalan dengan pemuda itu.

“Maaf terlupa hendak perkenalkan. Kawan saya Mike,” Joe memberitahu.

“Mike ke Mail?” sindir Azwa. Geli hati dia saat itu. Muka mencerminkan Melayu, memang orang Melayu pun tapi nama mengalahkan orang putih. Aku hendak tukar nama Sharon Stone atau Shannen Doherty tiada salahnya bukannya polis tangkap pun. Tersipu-sipu lelaki itu apabila disindir oleh Azwa itu. Liar mata Mike meneliti Azwa dari atas ke bawah.

“Joe tengok Azwa ni macam bermasalah?” katanya ramah. Itulah caranya kalau hendak memikat perempuan. Azwa mengeleng-gelengkan kepalanya. Masalah aku biarlah aku yang tanggung seorang buat apa ceritakan pada orang yang baru dua minit aku kenal, desis hati kecilnya.

“Saya dan teman-teman yang lain hendak ke disko. Apa Azwa hendak ikut? Asyik duduk di sini apa yang Azwa dapat?” kata Mike menudingkan jarinya kea rah sekelompok muda-mudi. Serba salah dia ketika itu. Senakal-nakalnya belum pernah dia menjejakan kaki ke tempat itu. Kalaulah diketahui oleh emaknya pastinya dia akan mendengar ceramah motivasi.

“Baiklah!” Azwa bersetuju. Manalah tahu kalau ada yang menyeronokkan.

*****
Lagu sedang rancak berkumandang. Ramai yang menari mengikut rentak irama tersebut. Ada yang asyik bergurau senda dan ada juga drama swasta. Pantas dia keluar tapi dihalang oleh Joe.

“Baru datang sudah hendak balik,” ejek Joe. Mike hanya memerhatikan adegan itu.

“Joe, mangsa barukah?” satu suara bertanya. Pantas tangan Joe memeluk pinggang Azwa. Azwa menepis tangan Joe. Semakin erat Joe memeluknya.

“Engkau ni memang tidak boleh tengok orang senang. Ini lain daripada yang selalu. Kau memang selalu kacau masa aku sedang bermesralah Jack,” jawab Joe. Bangga kerana ditemani oleh seorang gadis yang jelita tapi yang penting temannya itu adalah anak Dato’. Joe mengenyitkan mata ke arah Azwa, Seram sejuk Azwa dibuatnya.

“Cubalah…” Rita teman yang baru dikenalinya itu menghulurkan sebatang rokok kepadanya. Terkebil-kebil matanya memandang rokok di tangan Rita. Selama ini hendak mencium bau rokok pun dia tidak suka apatah lagi hendak merokok. Dia menolak tangan Rita tanda tidak mahu. Pandangan mata Rita yang sinis itu menyebab Azwa mengambil jua akhirnya rokok itu.

“Mula-mula memanglah tidak biasa tapi lama-lama nanti lagi biasa. Perlahan-lahan,” kata Rita apabila melihat Azwa terbatuk-batuk.

“Esok ikut kami lagikah?” soal Rita kepada Azwa.

“Esok kena sekolah,”balas Azwa dengan manja dan boleh mengetarkan jiwa para pemuda yang mendengarkannya.

“Joe pun kena pergi sekolah juga tapi dia ponteng. Esok Azwa bawa baju dalam beg sekolah dan tunggu di luar pagar. Kita tidak perlu ke sekolah kita bersiar-siar,” ajar Joe.

“Pagi-pagi kita hendak ke mana?” tanya Azwa bodoh.

*****
Sebaik saja dia turun dari kereta Joe sudah pun menanti. Setelah kereta kepunyaan emaknya itu pergi dia dan Joe pun meninggalkan sekolah. Mereka mencari tandas awam dan segera menukar pakaiaan. Macam orang bodoh saja dia mengikut setiap jejak langkah Joe.

“Hendak ke mana ni Joe? Pagi-pagi begini mana ada kedai yang buka.”

“Bodohlah kau ni. Sudah tahu kedai tidak buka ditanya lagi. Kita pergi rumah Rita,”katanya marah. Pelajar cemerlang harapan sekolah tapi bertanya soalan-soalan yang bodoh.

Azwa menuruti Joe masuk ke dalam rumah itu. Ramainya orang! Azwa terkejut melihat keadaan rumah itu dipenuhi dengan insan-insan yang sedang tidur.

“Melamun?” sapa Mike yang melihat Azwa duduk berseorangan tanpa ditemani oleh sesiapa pun. Azwa menganggukan kepalanya. Mana perginya Joe? Bayangnya pun sudah tidak kelihatan lagi.

“Mari!” ajak Mike lalu menarik tangannya dan berjalan menuju ke bilik. Azwa akur daripada menunggu Joe yang bersikap kasar itu lebih baik lagi dia mengikut Mike. Lagipun jika dibandingkan dengan Joe, Mike lebih tampan.

*****
Mundar-mandir Datin Melissa menanti anak gadisnya itu pulang. Perasaannya ketika itu bagaikan gunung berapi yang akan mengeluarkan laharnya. Anak itu sudah pandai menipu. Hidup-hidup aku ditipunya.

"Anak datin sudah sebulan tidak hadir ke sekolah. Apa dia sakit? Dulu seminggu dia tidak datang ke sekolah katanya sakit tapi sekarang dia tidak datang sudah sebulan lamanya. Ada yang tidak kena!" kata-kata pengetua itu membuatkan dia tersentak. Malah dia sendiri pun tidak tahu ke mana anaknya itu pergi. Anak kau telah mendustai emak!

"Pak Mat tidak tahu ke mana dia pergi? Kata pengetua sekolahnya sebulan dia tidak pergi ke sekolah. Mustahil Pak Mat tidak tahu, kan Pak Mat menghantarnya ke sekolah setipa hari."

"Saya hantar dan ambil dia dari sekolah setiap hari datin. Saya tidak tahu dia ponteng sekolah pasal dia pergi dan pulang lengkap dengan sekolahnya tapi selepas balik dari sekolah memang dia selalu keluar," balas Pak Mat. Tugasnya hanya menghantar dan mengambil anak itu bukannya mengawasi anak itu setiap hari.

Anak gadis sendiri buat hal aku tidak tahu? Agaknya ke mana anaknya itu pergi? Aku sendiri baru balik ke rumah ini kalau tidak kerana hal anaknya itu jangan haraplah dia pulang. Kerja di pejabat berlambak belum siap.

Pada ketika itu Azwa bergembira bersama-sama temannya. Ditemani oleh Mike ataupun Joe, setia menemani walau ke mana sekalipun. Muzik yang mengalun dengan perlahan itu menyebabkan Azwa tenggelam dalam pelukan Jack yang menjadi pasangannya pada malam itu. Dia tidak sedar apa yang bakal terjadi setibanya dia sampai di rumah.

Datin Melissa membaca surat khabar yang terletak di atas meja hadapannya. Risau hatinya memikirkan anaknya yang belum sampai lagi. Risau hatinya memikirkan gejala yang kurang sihat yang berlaku di kalangan anak-anak muda. Simpang malaikat empat puluh empat, janganlah anaknya itu terlibat sama.

"Emak belum tidur lagi!" Terkejut dia kerana melihat emaknya itu masih belum tidur lagi.

"Azwa ke mana tadi?"

"Azwa jumpa kawan tadi." Nada suara emaknya itu lain daripada selalunya. Tentu emak marah tapi apa puncanya?

"Jumpa kawan hinggakan ponteng sekolah. Azwa janglah hendak berlakon depan emak ni. Berlagak jadi anak baik konon. Pagi-pagi ke sekolah lengkap dengan pakaiaan dan beg sekolah. Balik tepat pada masanya. Tadi emak jumpa pengetua sekolah Azwa dan katanya sudah sebulan Azwa tidak pergi ke sekolah. Cakap! ke mana kau pergi?" bergema suara emaknya di dalam rumah itu. Azwa hanya membatukan dirinya. Dia tahu dia bersalah. Tiada gunanya kalau dia membela diri.

"Azwa tidak mahu belajar lagi mak. Azwa bosan," jawabnya berani. Otaknya sudah tidak dapat menerima pelajaran lagi. Ilmu yang telah diperolehnya setakat ini dirasakannya sudah mencukupi.

"Kau ingat harta yang banyak kalau digunakan tidak akan pandai habis? Ilmu di dada tidak akan pandai habis dengan adanya ilmu ke mana-mana kita boleh pergi," nasihat emaknya.

"Habis tu mengapa emak berhempas pulas mencari harta kalau bukan untuk Azwa?" Datin Melissa terkejut mendengar anaknya melawan cakapnya. Selama ini anak itu tidak pernah melawan apatah lagi hendak meninggikan suara. Anak! Tahukah engkau menderhaka kepada emak besar besar?

"Emak! Azwa tidak perlukan itu semua. Azwa tidak perlukan rumah sebesar ini. Azwa tidak perlukan kad kredit berpuluh-puluh banyaknya. Azwa inginkan emak dan ayah sentiasa berada di sisi. Seminggu sekalipun ada di rumah tapi asyik-asyik bertengkar. Azwah sedih mak tahu. Terasa diri ini tidak diperlukan." Terduduk Datin Melissa mendengar kata-kata anaknya itu. Benarkah aku yang bersalah? Benar kata anak itu. Selama ini aku hanya mementingkan perniagaan tanpa memperdulikan anak yang tinggal keseorangan di rumah. Setiap bulan aku hanya tahu memberikan wang kepadanya dan selepas itu dia berlepas tangan. Aku tidak pernah menjalankan tuga sebagai seorang isteri dan ibu.

Lusa aku akan ke Jakarta selama seminggu dan selepas urusan di sana selesai aku akan meluangkan masa untuk menemani anak itu. Urusan perniagaan akan aku serahkan kepada pembantuku agar aku tidaklah sesibuk seperti selalu. Aku ingin memperbaiki kesalahan yang telah aku lakukan. Itulah tekad dan azam Datin Melissa.

*****
Pagi itu Azwa pergi ke sekolah dihantar oleh emaknya. Teman-teman sekeluarganya sibuk bertanya itu dan ini kepadanya. Dia hanya mendiamkan diri apabila ditanya oleh cikgu kelasnya. Rasa tidak tenteram ketika berada di sekolah. Alahai! Bosannya aku, jerit hati Azwa. Sepanjang pelajaran yang diajar dia tidak menumpukan pelajaran dengan sepenuhnya. Apabila disoal mengejut dia tidak tahu apa yang perlu dijawab. Perubahannya itu dirasakan oleh teman-temannya. Selalunya dialah orang yang tahu setiap jawapan yang disoal oleh cikgu.

Pulang dari sekolah pun diambil oleh emaknya. Melepas peluang hendak bersuka ria dengan rakan-rakannya. Rindu rasanya sehari tidak bertemu dengan Mike. Senyuman yang semanis gula itu terbayang-bayang di ruang matanya.

"Seronok belajar tadi?" soal emaknya sebaik saja dia menghempaskan diri di sofa. Menyindir tu.

"Mulai minggu depan emak akan menghantar dan menjemput Azwa dari sekolah setiap hari. Urusan perniagaan emak akan emak serahkan kepada pembantu emak. Dapatlah emak menemani Azwa selalu. Azwa suka?" dia mengusap rambut anaknya itu dengan perasaan kasih-sayang. Hanya itu seorang sajalah anaknya.

"Suka!" Tapi di hatinya terkejut bukan main lagi. Tidaklah aku dapat berjumpa dengan mereka semua. Jangan haraplah emaknya akan membenarkan dia keluar malam.

"Azwa telefon!"teriak emaknya. Entah apa yang dilamunkan anak itu sampai tekak pun hendak putus uratnya kerana terpekik-pekik dia memanggil nama anak itu.

"Kenapa tidak datang?" kedengaran suara Rita di hujung sana. Azwa memerhatikan emaknya, takut-takut kalau emaknya itu sedang memasang telinga mendengar perbualannya itu.

"Emak aku suruh pergi sekolah. Dia tahu aku ponteng sekolah," Azwa bercakap dengan perlahan takut diketahui oleh emaknya.

"Mike rindukan kau. Macamana ni?"

"Esok emak aku hendak ke Jakarta. Kita jumpa esoklah." Azwa mengatur rancangan. Minggu inilah dia berseronok habis-habisan kerana tentunya dia dikurung daripada berjalan minggu depan.

"Macamana kalau kita buat parti di rumah kau malam esok. Denda sebab kau tidak datang tadi."

"Okeylah, tepat pukul sepuluh malam esok kamu datang. Sampaikan salam aku pada Mike. Jumpalah nanti," Azwa tersenyum puas mengingatkan rancangan yang dibuatnya.

Datin Melissa memerhatikan tingkahlaku anaknya itu. Macam ada sesuatu yang tidak kena pada anaknya itu. Apa tidaknya sejak dari sekolah tadi tiada sepatah perkataan yang keluar dari mulut anaknya itu tapi setelah mendapat panggilan tadi bukan main lagi lebar senyumannya. Tentu kawan-kawan anaknya yang tidak senonoh itu menelefon. Masakan muka yang muram boleh cerah dalam masa sesaat.

*****
Hari itu dia tidak pergi ke sekolah. Katanya kepada emaknya dia tidak sihat dengan wajah yang ceria dia menghantar emaknya ke muka pintu. Emaknya akan meninggalkan rumah selama seminggu. Bermacam-macam aktiviti boleh dibuat.Becok mulutnya mengarahkan itu dan ini kepada orang gajinya. Azwa mengarahkan orang gajinya agar memasak makanan yang sedap-sedap, membersihkan rumah dan menyiapkan segala apa yang telah diarahkannya. Riang ria dia hari itu. Berjam-jam dia memilih pakaiaan yang sesuai untuk digayakan malam nanti.

Rumah yang selama ini sunyiu-sepi rumah besar itu tapi tidak malam itu. Suasana malam itu berlainan sekali dengan malam-malam yang sebelumnya. Muzik bergema memecah kesunyian malam, lampu-lampu neon bergemerlapan, senda gurau dan hilian ketawa pada malam itu boleh merimaskan kepada mereka yang tidak biasa dengan keadaan seperti itu.

Di sana-sini muda-mudi dengan pasangan masing-masing. Ada yang merokok, menari, minum dan ada juga yang lemas dalam dakapan teman masing-masing. Mereka tidak tahu, kelakuan mereka itu bercanggah dengan nilai dan tatasusila orang Islam. Malah Azwa sendiri tenggelam dalam nikmat mencari keseronokan yang dicarinya.

Kemeriahan dan keseronokan yang dirasakan hanya semalam itu dirasakan tidak berbaloi. Setiap malam Azwa mengadakan 'parti' bersama-sama temannya. Sebelum emaknya balik apa salahnya jika dia berpesta seperti hendak mengadakan majlis perkahwinan. Azwa telah terpesong jauh daripada landasan yang sebenar. Malah dia telah hanyut dalam pelukan lelaki daripada satu lelaki ke satu lelaki yang lain.

"Masya-Allah," terkejut dia melihat seorang pemuda yang sedang tidur di sebelah anaknya itu. Bagaikan disambar petir Azwa ketika itu. Katanya seminggu tapi ini baru tiga hari. Matilah aku! Apakah tindakan emak setelah melihat perangai anaknya yang 'kotor' itu.

"Engkau keluar dari rumah ini," halaunya kepada pemuda itu. Mahu saja ditembak anak gadisnya itu. Malu! Malu! aku kalau diketahui oleh orang anak aku perangainya seperti ini. Patutlah hatinya tergerak hendak pulang dengan cepat kalau tidak sampai mati pun dia tidak tahu perangai anaknya itu.


"Maafkan Azwa, mak," pintanya dengan penuh kekesalan.

"Minta maaflah pada Allah. Kau sudah jauh tersesat nak. Bertaubatlah!"

Hati Datin Melissa rapuh dengan perlakuan anaknya itu selama ini. Siapa yang sepatutnya dipersalahkan? Kini harga diri anaknya itu sudah hilang. Apa boleh buat nasi sudah menjadi bubur.

Semenjak kejadian itu Azwa telah berubah, kini dia tidak lagi keluar sebebas dahulu lagi. Dia tidak lagi bercampur-campur dengan teman-temannya itu. Malah dia sendiri berasa kesal dengan apa yang terjadi. Dirinya tidak bernilai lagi. Dia sudah insaf dan bertaubat bagi meneruskan hidup dalam keredaan Allah SWT.

Tapi dia takut apabila mengingatkan bengkak-bengkak di badannya. Dia berasa kecut dan sejak akhir-akhir ini dia sering dihantui oleh mimpi yang mengerikan. Akhirnya terjawab juga apabila dia disahkan oleh doktor adalah pembawa 'HIV'dirasakannya dunia ini tiada lagi ruang bagi orang sepertinya. Tentunya tiada orang yang berani mendekatinya. Dia pasrah mendengar kenyataan itu. Disaat itu hanya emaknya seorang sajalah yang memberikan sokongan dan harapan bagi meneruskan perjuangan hidup di dunia ini.

"Sebarkanlah dirimu bersama-sama yakni berteman dengan orang yang menyembah Tuhannya pada waktu pagi dan petang. Sedang mereka menghendaki keredaan-Nya dan janganlah engkau palingkan kedua matamu, yakni pandanganmu dari mereka kerana menghendaki perhiasan kehidupan dunia. Jangan-janganlah kamu mengikut orang yang telah kami lupakan hatinya dari pada berzikir kepada Kami. Dan dia mengikut hawa nafsunya dan perkara itu adalah melampaui batas" (surah Al-Kafhi)

Azwa menangis sendirian setelah membaca tafsiran ayat suci Al-Quran. Itulah akibatnya berkawan dengan mereka yang berkelakuan bodoh, buruk, jahat, bebas, kufur dan tidak berilmu. Kekesalan yang tidak terhingga. Itulah akibat lemas dalam keseronokan dunia hinggakan bala menimpa diri. Mengikut hawa nafsu. Bilakah masanya akan tiba? Sebulan, setahun ataupun dua tahun lagi aku menghirup udara di dunia ini. Ketentuan masa itu tidaklah dapat ditetapkan tapi yang pasti akan tetap akan pergi jua.


TAMAT


*Sila beri komen dan pandangan anda.
Setiap komen dan pandangan amat dihargai bagi menghasilkan yang lebih baik.

No comments :

 

Copyright 2015 © Nazrina Hussin. Design by Ayu Barbydol